Veckobrev v. 14

 Hej!
Denna vecka är det mycket information i veckobrevet.
Vi börjar med veckan i klassen.
Vi har jobbat med programmering på olika sätt.
Som ni kanske uppmärksammat kommer programmering att skrivas in i läroplanen, bl a under ämnet matematik och fysik.
Vi har i klassen pratat om hur mycket i vårt liv som styrs av människor som programmerar. Väldigt många saker i vår vardag är saker som någon har programmerat. Allt ifrån datorn, till vår smarta tv, micro, klocka, Nintendo, cykeldator osv.
Vi har sett på olika onlinetjänster och hur de föreslår filmer, böcker, tjänster utifrån val du tidigare gjort – därför att någon programmerat dem till att fungera så. Internet och webben är ju inte någons, den är allas och alla har möjlighet att påverka hur den ska användas, vad som ska finnas där osv.
Vi har arbetat med programmering i Scratch, Blue-Bot (app och irl), tränat logiskt tänkande   och problemlösning med uppgifter från Bebras och genom att jobba med Osmo-appar. Det skulle ta för lång tid att förklara hur och vad dessa saker är, men är ni intresserade så hör av er.
matematiken har vi jobbat med LIKHETSTECKNET. Vad innebär likhetstecknet och hur används det? Vi har gjort praktiska övningar, sett genomgångar, letat likhetstecken i uppgifter och pratat om att det måste vara lika mycket, lika många (antal) på båda sidor om likhetstecknet. Flera elever har fortfarande svårt med uppgifter som
3 + _ = 4 + 8   så fortsätt gärna att prata om likhetstecknet hemma också.
Vi har sett filmer på swedenacademy.org om likhetstecknet. Se gärna om dem om ni får en stund över och prata om vad vi lärt i skolan. Den i länken tar 4 min.
Ibland blir uppgifter i nomp-läxan lite svåra. Det kan bero på att vi inte gått igenom stoffet för att tiden inte räckt till eller att jag missbedömt uppgifterna. Då är det jättebra att ni föräldrar ger mig feedback vilket flera av er gör. Så fortsätt med det, det tycker jag är bra! Så vet jag vilka uppgifter jag inte ska välja igen eller så vet jag vad jag behöver gå igenom och klassen behöver träna mer på.
I engelskan såg vi sista avsnittet av The game. Det handlade om familjen och vi lärde oss ord som mother, father, grandmother, grandfather, sister, brother osv. Vi kommer fortsätta jobba med familjen och familjeord även nästa vecka.
I SO’n har vi fortsatt prata om Vårt samhälle. Vi har pratat om yrken och arbetsplatser, vilka som finns i Träslövsläge och vilka som finns på större orter, jämfört likheter och skillnader tillsammans.
svenskan har vi gått igenom å-ljud som stavas med o. Vi har tränat och läst regler för stavningen, se bildspel. Vi har också lyssnat på/läst en ljudbok tillsammmans, Turbo och tokige Ture. Till nästa vecka kommer alla elever få inlogg och veta hur man kan gå in på inläsningstjänst även hemifrån. Vi repeterade även vokaler och några ville bli inspelade då de sjöng vokalsången.

På tisdag kommer Dennis och hans studiekamrater att observera eleverna på en utomhuslektion. Vi går alltså ut en lektion på tisdag och då är det viktigt att ha kläder efter väder. Dennis har skickat med information från högskolan och medgivande om att ert barn blir observerat hem idag, ligger i mappen. Skicka tillbaks lappen så snart ni kan.
Med i mappen denna vecka fanns också information om Matläger i sommar. Många elever visade intresse. Om man inte har möjlighet ekonomiskt, kan man ansöka om bidrag till lägeravgiften från Majblommekommittén, se info i bildspelet ovan.
Fritids
Barn som är inskrivna på fritids har idag fått en lapp med information om planering inför sommarlovet med sig hem i mappen. Fyll i och lämna in den med är ni snälla.
Info från Emma om idrottsdag.
Måndag den 9/5 åker åk F-3 till Påskbergsvallen och testar friidrott. Vill man ha matsäck från skolan till sitt barn den dagen mailas Emma, emma.harborn@varberg.se, senast torsdag 21/4. Vänligen ange namn, klass och eventuella allergier. Dryck/vattenflaska tar alla med sig själva.
Med vänlig hälsning,
Emma
Disco
År fem kommer anordna ett disco för elever i F-5 den 22/4.
F-2 17.30 – 19.00
3-5 19.30 – 21.30
Inträde 20kr
Hälsningar år 5.
Händer vecka 15
Måndag –
Tisdag – Vi är ute en lektion. Bra kläder vid dåligt väder!
Onsdag –
Torsdag – Läsläxa och matteläxa
Fredag – Idrott, tänk på idrottskläder, skor och handduk.
Detta var allt för denna vecka.
Ha en toppenbra helg!
Hälsningar Ulrika och klass 2:1

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *