Veckobrev v. 47

Hej alla föräldrar!

Nu är en skolvecka till slut. På söndag är det första advent. Vi har stjärnor i klassrummet och vi har haft adventsmys i klassen idag. Vi har också börjat läsa vår adventsbok, Skorstensjul.

img_5723

Denna vecka har vi som vanligt haft mycket på schemat. Vi fick ju läxa av banken och nedan kan ni ser vår redovisning av läxan.

fullsizeoutput_b30

När banken var på besök fick eleverna diskutera hur mycket saker kostar. Det var en intressant, lärorik och nyttig övning. Många elever trodde t ex att blandfärs kostar flera hundra (upp till 500) kronor/kilo, att en pizza och en läsk kostar upp till 600 kr, att det kostar 400 att åka tåg mellan Varberg och Göteborg. De flesta hade bra koll på vad mjölk, tandkräm och sportartiklar kostar. Resor för 3 miljoner kanske inte är det vanligaste, men det händer ibland enligt era barn 😉 Efter jullovet åker vi på studiebesök till banken.

Vi har jobbat med geometri och perspektiv i matten. Vi har pratat om linje, sträcka och stråle.

skarmavbild-2016-11-24-kl-22-39-19

Vi har också repeterat tallinjen och haft uppgifter ex __-10=6 vilket inte är så lätt. Men vi börjar räta ut frågetecknen. Nästa vecka börjar vi jobba med tabeller, diagram och går vidare på bråk, så det handlar nästa veckas matteläxa om.

I svenskan har vi läst tyst efter att ha varit på biblioteket, skrivit önskelistor på vad vi INTE vill ha i julklapp (för att träna på att göra punktlistor) och läst exempelkapitel till Den magiska dörren. Vi börjar skriva på kapitel 6 nästa vecka. Vi har också tränat läsförståelse.

I NO’n/Sv har vi skrivit om en dag som astronauter. Vi sjöng en sång från Gåspennan som heter Upprymd. Man kan lära sig mycket genom musik. Vi har också tränat ramsan som kan vara ett stöd för att komma ihåg planeterna i vårt solsystem – ”Mor Vattnar Jorden Medans Jag Sätter Ut Nya Plantor”.

 

Läsläxan
Vissa kanske tycker att det är mycket text i läsläxan nu när vi har börjat läsa i ”Släpp taget Jonte”. Jag vill att man läser hela läxan minst en gång, för att förstå innehållet och kunna svara på läsförståelsefrågorna.  Om man behöver träna med sitt läsflyt är det sedan bättre om man läser en del av läxan flera gånger, för att lära sig ordbilder, för att träna på att läsa med intonation och öva upp sitt läsflyt. Har man flyt i sin läsning kan man läsa några gånger tyst och en gång högt för någon annan.

Idrotten
Emma H ska operera sin fot och är därför sjukskriven åtminstone till jullovet. Elin Sylvan kommer vikariera för henne. Elin vikarierade även i våras då Emma var föräldraledig, så eleverna känner redan till Elin.

Föräldrar med barn på fritids ang. Tempus
För det mesta fungerar det bra men idag blev det kaos när eleverna slutade. Det är elever som ska gå hem med varandra och är säkra på att de ska göra det direkt efter skolans slut, men på Tempus finns bara elevens vanliga schema som innebär fritidstid. Då kan inte fritidspersonalen släppa hem någon. Så jag ber er att verkligen göra ert bästa för att komma ihåg att göra ändringar i Tempus!

Idag var Dennis här och intervjuade elever inför sin sista uppsats på utbildningen.

Att tänka på till nästa vecka:
Måndag –
Tisdag – Idrott. Kom ihåg ombyte, skor och handduk.
Onsdag – Inget bibliotek denna vecka.
Torsdag – Idrott, läsläxa, frivillig engelskaläxa.
Fredag – matteläxa.

— Kom ihåg glasburkar i barnmatsstorlek, liten syltburk, 5-10 cm i diameter om ni har! —

Trevlig första advent!

Hälsningar Ulrika och klass 3:1

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *