Veckobrev v. 47

Hej alla föräldrar och elever i 2:1!

Som ni säkert vet har jag varit sjuk måndag och tisdag. Då hade Ulrika O klassen och det gick jättebra.

Först ett meddelande från Gympa-Emma om Fredagsfys.

Nu när hösten har slagit till på riktigt och vi kurar ihop oss inomhus är det dags att påminna om vårt nya begrepp, fredagsfys. Inte fredagsmys, utan fredagsfys med ”f”. Det där som händer före, under, efter eller kanske istället för fredagsmys. Det där vi gör tillsammans, för att det är roligt och för att pigga upp oss. Det viktiga är inte ”vad” utan ”att”. ATT vi rör oss, ATT vi gör det tillsammans, ATT vi har roligt, ATT det blir av. Vi kanske cyklar till affären tillsammans istället för att ta bilen. Vi kanske sätter på en bra låt och dansar när vi lagar fredagstacos. Vi kanske utmanar varandra i plankan. Sätten  är oändliga. Bestäm tillsammans vad just ni vill göra och ni kommer att få en rolig stund. Ingen press, ingen prestige, ni gör det som passar er, när det passar er. Kanske tiden är knapp, det är den ibland, då fungerar det precis lika bra med till exempel onsdagsfys. Det låter bara roligare med fredagsfys. Smaka på det! Lägg ordet i munnen. Visst låter det kul? Ta vara på varandra alla fina familjer där ute.

Over and out
Gympa-Emma

Många elever tycker det är kul med nomp och det är roligt. Men matteläxan ska inte kräva för mycket tid. Jag tänker ca 10-15 min, 3-5 gånger/vecka. Jag förstod att förra veckans läxa var väl omfattande. Denna vecka har jag försökt individualisera matteläxan. Vill eleverna träna mer eller ha ett extra uppdrag så går det naturligtvis bra. Är läxan för svår eller tar lång tid är det viktigt att ni föräldrar eller elever säger till, så provar vi andra uppgifter. Det är viktigt att eleverna tränar flera gånger per vecka, inte sitter jättelänge vid ett tillfälle.

I svenskan har vi tränat på att skriva berättelser, pratat om och tränat på dubbelteckning t ex glas – glass, mal – mall, skal – skall osv. Vi har också börjat med parläsning och gått igenom hur man skriver en bokrecension.

I matten har vi pratat om en-, två- och tredimensionella figurer, ritat kuber och tränat på symmetri. Begrepp som vi gått igenom och ni gärna får prata om hemma är vågrät, lodrät och diagonal. Träna gärna detta hemma, kanske genom att spela bingo tillsammans 🙂

Nästa vecka kommer vi jobba med volym, liter och deciliter i matten. Kanske gör ni något i helgen då ni får möjlighet att prata om detta, blanda saft, baka eller prata om hur mycket olika paket rymmer vid frukosten? Nedan finns en introduktion till volym om någon vill se den igen.

Volym

I no har vi pratat mer om matspjälkningen, sett en film eleverna rekommenderade ”Majs blir bajs” och avsnitt 3 av Kött på benen som handlade om blodet, hjärtat och kärleken. Vi har också pratat om kärlek och att vara kär och om att vara glad för någon som är kär, det är ju bland det bästa som finns även om det också kan vara jobbigt.

Detta tycker eleverna om veckan.

Jag tycker att den har varit kul och spännande för vi har lärt oss om kroppen.
Det var kul att spela ukulele på musiken.

Det var kul att kolla på The Game för att det var spännande hos den elaka drottningen.
Det har varit roligt att lära sig om symmetri och tredimensionella figurer och symmetri.
Det var roligt att lära sig mer om kroppen, matspjälkningen och blodet och hjärtat.
Det var kul när vi tittade på the Game och att lära sig tre ackord på musiken.
Det har varit lite pratigt men ändå en bra vecka.

Att tänka på inför nästa vecka.

Måndag –
Tisdag –
OnsdagStudiedag, eleverna är lediga och fritids är stängt.
TorsdagLäsläxa och matteläxa lämnas in.
FredagIdrott, ta med kläder, skor och handduk!

Den 21 december kommer vi i år 2 att ha ett gemensamt julpyssel. Då får eleverna bl a göra en snögubbe (se bildspelet). Till det behövs en vit strumpa, gärna barnstrumpa. Så om ni julstädar eller rensar garderoben vill jag redan nu be er lägga undan en vit strumpa om ni hittar någon.

Ha en mysig helg!

Ulrika och klass 2:1

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *